TeamJoost
  • Home
  • Lid worden
  • Start to Run
  • Nieuws
    • 2021
    • 2020
  • Sponsors
  • Clubinfo
    • Over ons
    • Bestuur
    • API
    • Documenten >
      • Gedragscode
      • Privacyverklaring
      • Statuten
  • Foto's
    • TeamJoost 4 Ever
    • TeamJoost in beeld
  • Contact
  • Ledenzone

Statuten

Picture
1. Naam, zetel, doel, duur
Artikel 1. Naam
De vereniging wordt ‘TeamJoost’ genoemd.

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, websites en andere stukken, al dan niet in elektronische vorm, uitgaande van de rechtspersoon, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting ‘vzw’, samen met de volgende gegevens: de nauwkeurige aanduiding van de zetel van de rechtspersoon, het ondernemingsnummer, het woord ‘rechtspersonenregister’ of de afkorting ‘RPR’, de vermelding van de Ondernemingsrechtbank van de zetel van de rechtspersoon en in voorkomend geval, het e-mailadres en de website van de rechtspersoon.

Artikel 2. Maatschappelijke zetel
De zetel van de vzw is gevestigd in het Vlaams Gewest.

​Het Bestuursorgaan is gemachtigd om het adres van de zetel te wijzigen.

Artikel 3. Doel
De vereniging heeft tot doel het recreatief wandelen, joggen, lopen, fietsen en andere sporten en hiermee de gezonde competitiegeest te bevorderen.

De vereniging kan meer algemeen alle handelingen stellen en middelen aanwenden die rechtstreeks of onrechtstreeks tot de verwezenlijking van het doel bijdragen. De vereniging kan ter uitvoering van wat hierboven bepaald is, onder meer alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten sluiten, fondsen inzamelen, kortom alle activiteiten uitoefenen of laten uitoefenen die haar doel rechtvaardigen. De vereniging is eveneens bevoegd om in ondergeschikte orde commerciële en winstgevende handelingen te stellen, binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en voor zover de winst gebruikt wordt voor haar doel.

De vereniging mag noch rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig ander persoon behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel. Elke verrichting in strijd met dit verbod is nietig.

Artikel 4. Duur
De vzw is opgericht voor onbepaalde duur en kan op elk moment ontbonden worden.


2. Leden
Artikel 5. Werkende leden en toegetreden leden
De vereniging bestaat uit werkende leden en toegetreden leden.

Het aantal leden is onbeperkt, maar bedraagt minimum 3 leden.

De werkende leden zijn de ondergetekende stichters van de vzw en diegenen wiens naam is vermeld in het ledenregister dat op de zetel van de vereniging wordt bijgehouden. De wettelijke bepalingen zijn alleen op de werkende leden van toepassing. Enkel de werkende leden hebben stemrecht in de Algemene Vergadering.

De toegetreden leden zijn de leden die de doelstelling van de vereniging ondersteunen en actief aan de activiteiten van de vereniging deelnemen. De toegetreden leden hebben geen stemrecht in de Algemene Vergadering. De toegetreden leden worden niet op de Algemene Vergadering uitgenodigd.

De toegetreden leden hebben enkel de rechten en verplichtingen, toebedeeld door deze statuten. De statutaire bepalingen dienaangaande kunnen zonder consultatie of akkoord van de toegetreden leden worden gewijzigd.

Artikel 6. Bijdragen
Alle leden van de vereniging betalen een jaarlijkse bijdrage of een jaarlijks lidgeld, die door het Bestuursorgaan wordt vastgelegd.

Artikel 7. Wijze van toetreding
Elke natuurlijke persoon kan als werkend lid tot de vereniging toetreden na aanvaarding door het Bestuursorgaan en bij volstrekte meerderheid van stemmen. Het Bestuursorgaan beslist autonoom over elk verzoek tot opneming.

Een kandidaat-lid dient schriftelijk zijn kandidatuur in bij het Bestuursorgaan. Deze beslissing moet niet gemotiveerd worden en tegen de beslissing is geen beroep mogelijk. Als het kandidaat-lid geweigerd wordt, kan het lid zich pas 1 jaar later opnieuw als werkend lid kandidaat stellen.

Elk werkend lid betaalt een jaarlijkse bijdrage.

Elke natuurlijke persoon kan als toegetreden lid tot de vereniging toetreden, als die het aansluitingsformulier nauwgezet heeft ingevuld en het jaarlijkse lidgeld heeft betaald.
De officiële aanvaarding van de toetreding van het toegetreden lid gebeurt pas na de betaling van het jaarlijks lidgeld.

Indien daar redenen toe zijn, kan het Bestuursorgaan de toetreding van een kandidaat-lid uitstellen en tijdens de eerstvolgende vergadering beslissen over de eventuele aanvaarding van de kandidaat-lid. Het lidmaatschap loopt over een periode van twaalf (12) maanden en dient jaarlijks hernieuwd te worden om in het volgende jaar lid van de vereniging te blijven.

Artikel 8. Ontslag en uitsluiting
Elk werkend lid of toegetreden lid kan op elk moment uit de vereniging ontslag nemen door dat ontslag per brief of per e-mail bekend te maken aan het Bestuursorgaan.

De ontslagneming gaat onmiddellijk in na de bevestiging van ontvangst van de brief of e-mail door het Bestuursorgaan.

Een werkend lid of toegetreden lid wordt geacht ontslag te nemen, wanneer hij/zij de jaarlijkse bijdrage of het jaarlijks lidgeld niet heeft betaald binnen de maand na een schriftelijke aanmaning.

Als een werkend lid in strijd handelt met de doelstellingen van de vereniging, kan het Bestuursorgaan het lidmaatschap schorsen in afwachting van de Algemene Vergadering waarop beslist wordt over de beëindiging van het lidmaatschap.

Het lidmaatschap van een werkend lid kan op elk moment worden beëindigd door een bijzonder besluit van de Algemene Vergadering, bijeengeroepen door het Bestuursorgaan of op verzoek van minstens één vijfde (1/5) van de werkende leden, met een twee derde (2/3) meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden noch in de teller noch in de noemer meegeteld.

De uitsluiting wordt geagendeerd met alleen de naam. Het werkend lid wordt door de voorzitter van het Bestuursorgaan geïnformeerd over de motieven voor de uitsluiting. Het lid heeft het recht gehoord te worden op de Algemene Vergadering.

De stemming over het beëindigen van het lidmaatschap van een werkend lid is geheim.
Het lidmaatschap van een toegetreden lid kan op elk moment worden beëindigd door het Bestuursorgaan, zonder zijn beslissing te moeten motiveren.

Het lidmaatschap van een werkend lid of toegetreden lid als natuurlijk persoon eindigt van rechtswege bij overlijden.

Geen enkel werkend lid of toegetreden lid, noch de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden lid, kunnen enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de vereniging. Ze kunnen evenmin de betaalde bijdragen terugvorderen. Ze mogen geen opgave, verantwoording van de rekeningen, noch het leggen van de zegels of een inventaris vragen.

Deze uitsluiting van rechten op de activa van de vzw geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging, enz.


3. Algemene Vergadering
Artikel 9. Samenstelling
De Algemene Vergadering bestaat uit alle werkende leden.

De toegetreden leden maken geen deel uit van de Algemene Vergadering.

De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het Bestuursorgaan of bij diens afwezigheid door iemand aangeduid door de voorzitter van het Bestuursorgaan.

Elk lid kan zich door een ander lid laten vertegenwoordigen. Elk lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen. De volmacht moet vóór de aanvang van de vergadering aan de voorzitter van de Algemene Vergadering overhandigd worden.

Artikel 10. Bevoegdheden
De Algemene Vergadering is uitsluitend bevoegd voor:
- De wijziging van de statuten
- De benoeming en de afzetting van de bestuurders
- De kwijting aan de bestuurders
- De benoeming en de uitsluiting van een werkend lid
- De goedkeuring van de begroting en van de rekeningen
- De ontbinding van de vereniging
- De omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk
- Alle gevallen waarin deze statuten het vereisen.

Artikel 11. Samenkomst van de Algemene Vergadering
De Algemene Vergadering moet minstens één (1) maal per jaar worden bijeengeroepen en dit binnen zes (6) maanden na afsluiting van het boekjaar.

De vergaderingen van de Algemene Vergadering worden door de voorzitter bijeengeroepen.

De uitnodiging wordt minstens vijftien (15) dagen voorafgaand aan de datum van de Algemene Vergadering naar alle werkende leden verstuurd per brief of per e-mail op het adres dat het lid daartoe laatst heeft opgegeven.

De uitnodiging wordt ondertekend door de voorzitter van de Algemene Vergadering.

De uitnodiging bevat de datum, uur en plaats van de Algemene Vergadering, alsook de agenda.
De agenda van de Algemene Vergadering wordt opgesteld door het Bestuursorgaan en de voorzitter van de Algemene Vergadering.

Leden hebben het recht om vragen voor te leggen aan de Algemene Vergadering. Deze vragen moeten uiterlijk acht (8) dagen vóór het tijdstip van de Algemene Vergadering aan het Bestuursorgaan bezorgd worden.

De Algemene Vergadering kan enkel geldige besluiten nemen omtrent aangelegenheden die uitdrukkelijk op de agenda staan.

Buitengewone Algemene Vergaderingen kunnen worden samengeroepen door het Bestuursorgaan of op verzoek van minstens een vijfde (1/5) van de leden van de vzw.
Op de buitengewone Algemene Vergadering worden alleen de onderwerpen behandeld waarvoor buitengewone Algemene Vergadering is samengeroepen.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan het minimum vereiste aantal werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden. Die kan geldig beraadslagen en besluiten en de wijzigingen aannemen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien (15) dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Artikel 12. Wijze van stemming
Elk lid beschikt over één stem op de Algemene Vergadering.

Eventuele stemming gebeurt bij gewone meerderheid en is geheim.

Bij gelijke stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Voor de berekening van de gewone meerderheid, hierboven vermeld, worden onthoudingen en ongeldige stemmen noch in de teller noch in de noemer meegeteld.

In geval van een statutenwijziging moet minstens twee derde (2/3) van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Van deze aanwezigen moet minstens twee derde (2/3) akkoord gaan met de statutenwijziging. Ingeval er op de eerste vergadering minder dan het minimum aantal vereiste leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden, mits deze minstens vijftien (15) dagen na de eerste plaats vindt. Deze vergadering kan geldig beraadslagen en besluiten en ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Een wijziging is alleen dan aangenomen, wanneer zij twee derde (2/3) van de uitgebrachte stemmen heeft verkregen, waarbij onthoudingen en ongeldige stemmen noch in de teller noch in de noemer worden meegeteld.

Indien de statutenwijziging echter betrekking heeft op het voorwerp of het belangeloos doel van de vereniging, is zij alleen dan aangenomen, wanneer zij vier vijfde (4/5) van de uitgebrachte stemmen heeft verkregen, waarbij onthoudingen noch in de teller noch in de noemer worden meegeteld.

Bij ontbinding van de vereniging kan het besluit slechts aangenomen worden, indien er een vier vijfde (4/5) meerderheid is onder de aanwezige leden. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden noch in de teller noch in de noemer meegeteld.

Alle geldige besluiten genomen tijdens de Algemene Vergadering, worden onmiddellijk van kracht, tenzij anders bepaald door de Algemene Vergadering.
De besluiten van de Algemene Vergadering zijn bindend voor zowel de werkende als de toegetreden leden.

Artikel 13. Verslag van de Algemene Vergadering
Er wordt een verslag opgemaakt van de beslissingen van de Algemene Vergadering.

Het verslag van de Algemene Vergadering wordt door de voorzitter en de secretaris of de penningmeester ondertekend en bewaard door de voorzitter of de secretaris.

Elk werkend lid heeft recht op inzage in dit verslag. Daarnaast worden de werkende leden op de hoogte gebracht van de beslissingen van de Algemene Vergadering door toezending van een kopie van de originele verslag van de Algemene Vergadering.

Toegetreden leden en derden hebben geen recht op inzage in de verslagen van de Algemene Vergadering.


4. Bestuursorgaan
Artikel 14. Samenstelling en voorwaarden
De vereniging wordt bestuurd door een Bestuursorgaan, samengesteld uit minstens drie (3) leden. 

Het aantal bestuurders moet steeds kleiner zijn dan het aantal leden van de vereniging.

Het Bestuursorgaan kiest uit zijn leden een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en elke functie die zij voor de goede werking van de vereniging noodzakelijk acht. Deze functies mogen tijdelijk gecumuleerd worden.

Om in aanmerking te komen voor een mandaat in het Bestuursorgaan moet men minstens één (1) jaar lid zijn van de vereniging, minstens achttien (18) jaar oud zijn en bij gewone meerderheid verkozen worden door de Algemene Vergadering.

De bestuurders worden verkozen voor een termijn van onbepaalde duur.

De mandaten in het Bestuursorgaan zijn onbezoldigd.

De bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de vereniging.
Tegenover de vereniging en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten, en zijn ze enkel aansprakelijk voor de hen persoonlijke toerekenbare fouten, begaan in hun opdracht van bestuur.

Elke bestuurder kan op elk moment ontslag nemen uit het Bestuursorgaan, door middel van melding van het ontslag per brief of per e-mail aan de voorzitter van het Bestuursorgaan.
Wanneer een bestuurder ontslag neemt, moet hij/zij in functie blijven totdat de Algemene Vergadering redelijkerwijs in zijn vervanging kan voorzien.

Het mandaat van een bestuurder kan altijd beëindigd worden, na de beslissing van de Algemene Vergadering bij geheime stemming en bij gewone meerderheid.

Het mandaat vervalt onmiddellijk door uittreding.

Het mandaat van een bestuurder eindigt van rechtswege bij overlijden van deze bestuurder.

Artikel 15. Bevoegdheden
De bevoegdheden van het Bestuursorgaan zijn:
- Het dagelijks bestuur van de vereniging en het toezien op de naleving van de statuten.
- Het jaarlijks bepalen van het lidgeld
- Het opstellen van de begroting en de jaarrekening
- Het opmaken, het uitwerken en het organiseren van de activiteiten van de vereniging
- Het in ontvangst nemen van kandidaturen en ontslagnames
- Het verrichten van alle andere handelingen die noodzakelijk zijn voor het dagelijks bestuur

Artikel 16. Samenkomst
Het Bestuursorgaan vergadert zo dikwijls als het belang van de vereniging het vereist, en op vraag van een bestuurder, gericht aan de voorzitter.

Het Bestuursorgaan wordt samengeroepen en voorgezeten door de voorzitter en bij diens verhindering door een plaatsvervangende bestuurder, vooraf aangeduid door de voorzitter.

De oproeping gebeurt per brief of per e-mail en minstens zeven (7) dagen voorafgaand aan de datum van de samenkomst van het Bestuursorgaan.

De oproeping bevat de datum, uur en plaats van de samenkomst van het Bestuursorgaan, evenals de agenda.

De agenda wordt opgesteld door de voorzitter of de secretaris.

Artikel 17. Wijze van stemming
Besluiten in het Bestuursorgaan worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van het aantal aanwezige bestuurders.

Bij gelijkheid van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

Binnen het Bestuursorgaan is stemmen bij volmacht niet toegestaan.

Artikel 18. Verslag
De voorzitter of secretaris of daartoe aangestelde persoon maakt van elke vergadering een verslag op.

Het verslag wordt bewaard door de voorzitter of de secretaris.

Elke bestuurder en elk werkend lid hebben recht op inzage van de verslagen.

Artikel 19. Intern reglement
Het bestuur vaardigt alle interne reglementen uit, die hij nodig oordeelt. Dergelijk intern reglement kan geen bepalingen bevatten, die strijdig zijn met het WVV of de statuten.

Indien het Bestuursorgaan het intern reglement wijzigt, is ze verplicht dit op de agenda en in het verslag van de vergadering op te nemen.

Artikel 20. Bekendmakingsvereisten van het bestuur
De benoeming van de leden van het bestuur en van de personen gemachtigd om de vzw te vertegenwoordigen en hun ambtsbeëindiging worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de Ondernemingsrechtbank en publicatie van het uittreksel in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad. Uit die stukken moet in ieder geval blijken of de personen die de vzw vertegenwoordigen, de vzw ieder afzonderlijk, gezamenlijk dan wel als college verbinden alsook de omvang van hun bevoegdheden.


5. Aansprakelijkheid van de bestuurders
Artikel 21. Aansprakelijkheid van de bestuurders
De bestuurders (en alle andere personen die ten aanzien van de vzw werkelijke bestuursbevoegdheid hebben gehad) zijn tegenover de vzw aansprakelijk voor fouten begaan in de uitoefening van hun opdracht. Dit geldt ook tegenover derden voor zover de begane fout een buitencontractuele fout is. Deze personen zijn evenwel slechts aansprakelijk voor beslissingen waarbinnen normaal voorzichtige en zorgvuldige bestuurders, geplaatst in dezelfde omstandigheden, redelijkerwijze van mening kunnen verschillen. 

Aangezien het Bestuursorgaan een college vormt, is hun aansprakelijkheid voor de beslissingen of nalatigheden van dit college hoofdelijk. Bestuurders die niet akkoord zijn met een beslissing, kunnen dit in de notulen van de vergadering laten opnemen.

Wat fouten betreft waaraan zij geen deel hebben gehad, zijn zij evenwel van hun aansprakelijkheid ontheven, indien zij de beweerde fout hebben gemeld aan het collegiaal Bestuursorgaan. Deze melding, evenals de bespreking waartoe zij aanleiding geeft, wordt opgenomen in de notulen.

Deze aansprakelijkheid, samen met elke andere schadeaansprakelijkheid die voortvloeit uit het WVV of andere wetten of reglementen, evenals de aansprakelijkheid voor de schulden van de rechtspersoon bedoeld in de artikel XX.225 en XX.227 van het Wetboek van economisch recht is beperkt tot de in artikel 2:57 van het WVV opgenomen bedragen.


6. Boekhouding
Artikel 22. Boekjaar
Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december. 

Het eerste boekjaar begint uitzonderlijk op de dag van de oprichting en zal eindigen op 31 december.

Artikel 23. Boekhouding
De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de bepalingen in het WVV en de betreffende uitvoeringsbesluiten.

Het Bestuursorgaan legt de jaarrekening van het voorgaande boekjaar en een voorstel van begroting ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse Algemene Vergadering en dit ten laatste zes (6) maanden na de afsluiting van het boekjaar.

Het positief saldo vergroot het vermogen van de vereniging en kan onder geen enkel beding aan de leden worden uitgekeerd.

Nadat het Bestuursorgaan verantwoording heeft afgelegd voor het beleid in het voorgaande jaar, spreekt de Algemene Vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders.

Deze kwijting is alleen dan rechtsgeldig, wanneer de ware toestand van de vereniging niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening, en wat de extra-statutaire of met het WVV strijdige verrichten betreft, wanneer deze bepaaldelijk zijn aangegeven in de oproeping.


7. Ontbinding en vereffening
Artikel 24. Vrijwillige ontbinding van de vereniging
De vereniging kan op elk ogenblik door de Algemene Vergadering worden ontbonden.

De Algemene Vergadering wordt samengeroepen ter bespreking van voorstellen inzake de ontbinding van de vereniging, voorgelegd door het Bestuursorgaan of door minstens een vijfde (1/5) van alle leden.

Om op een geldige manier te beraadslagen en te beslissen over de ontbinding van de vzw, moet minstens twee derde (2/3) van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de Algemene Vergadering. De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van vier vijfde (4/5) van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.
Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de Algemene Vergadering één of meerdere vereffenaars, waarvan zij de opdracht omschrijft.

Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de vereniging altijd dat zij "vzw in vereffening" is overeenkomstig het WVV.

In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een vereniging met een gelijkaardig doel als de vereniging, aan te duiden door de Algemene Vergadering.

Artikel 25. Bekendmakingsvereisten van de ontbinding
Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd in het verenigingsdossier ter griffie van de Ondernemingsrechtbank, en bekendgemaakt in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het WVV en haar uitvoeringsbesluiten.


8. Slotbepalingen
Artikel 26. Slotbepalingen
Voor alle gevallen die niet geregeld zijn door deze statuten, zijn de bepalingen van het WVV en haar uitvoeringsbesluiten van toepassing.


9. Bestuurlijke bekendmakingen

Het volledig adres van de maatschappelijke zetel is als volgt:
TeamJoost vzw
Wilde-Eendstraat 4
8930 Lauwe


10. Akte benoeming bestuurders

De Algemene Vergadering aanvaardt het ontslag van volgende bestuurders:
  • Ingrid Belaen
  • Bertrand Cuyvers
  • Heidi Lernou
  • Marie-Hélène Moerman

De Algemene Vergadering benoemt volgende persoon tot bestuurder:
  • Vanessa Bogaert

Het Bestuursorgaan is dus als volgt samengesteld:
  • Joost Couckuyt
  • Dirk Waignein
  • Christian Libeer
  • Hon Yen Siu
  • Romina Bouten
  • Nico Verfaille
  • Vanessa Bogaert


Gedaan op 12 maart 2021 te Lauwe
Foto
Foto
Foto
TeamJoost vzw
Wilde Eendstraat 4
8930 Lauwe
​info@teamjoost.be
© 2021 Alle rechten voorbehouden
  • Home
  • Lid worden
  • Start to Run
  • Nieuws
    • 2021
    • 2020
  • Sponsors
  • Clubinfo
    • Over ons
    • Bestuur
    • API
    • Documenten >
      • Gedragscode
      • Privacyverklaring
      • Statuten
  • Foto's
    • TeamJoost 4 Ever
    • TeamJoost in beeld
  • Contact
  • Ledenzone